2/3/2021

Vai mazie jogurta dzērieni ir noderīgi?

Valio piena eksperte Elle Musta skaidro, ka noderīgs jogurts ir tā saucamais "dzīvais jogurts" - tas tiek raudzēts ar jogurta baktērijām un pēc tam vairs netiek karsēts. Pēc ekspertes domām, jogurta labvēlīgā ietekme galvenokārt rodas no tā, ka jogurtā esošās baktērijas ir dzīvas, un tās var strādāt mūsu ķermenim. “Igaunijā jogurtus gatavo tikai šādā veidā. Lai pārliecinātos, ka vērtīgās baktērijas jogurtā ir saglabājušās pat pēc derīguma termiņa beigām, "dzīvie" jogurti tiek turēti aukstumā un to derīguma termiņš parasti nepārsniedz trīs nedēļas,” stāsta Musta.

Pēdējos gados piena industrijā tiek daudz domāts par to, kā veselīgu jogurtu padarīt vēl noderīgāku. Tādējādi Alma Vita+ jogurta dzērieni, kam pievienots D vitamīns (par ko norāda arī burts D uz iepakojuma), kas palīdz labāk absorbēt kalciju, un B12 vitamīns, kas ir viens no svarīgākajiem vitamīniem bērna attīstībai, ir nonākuši veikalu plauktos. Bez jogurtiem, kas bagātināti ar vitamīniem, veikalu plauktos var atrast arī produktus, kam pievienotas probiotiskās baktērijas - tās jogurta dzērienu padara īpaši noderīgu. “Mūsu funkcionālajiem Alma Vita+ jogurta dzērieniem pievienoti 20 miljardi dzīvu pienskābes baktēriju, ko sauc par Lactobacillus rhamnosus GG,” stāsta Musta.

Probiotiskās pienskābes baktērijas patogēniem neļauj pieķerties zarnu sieniņām un tajās vairoties, nodrošinot tik ļoti nepieciešamo atbalstu mūsu imūnsistēmai. Jogurtiem pievienotās labvēlīgās baktērijas veicina gremošanas un uzsūkšanās procesus zarnās, ražo dažādus vitamīnus un antioksidantus, mazina dažādas vēdera problēmas un bagātina mikrofloru. Jebkura neatbilstība zarnās izpaužas mūsu garastāvoklī, un to var saistīt, piemēram, ar pastāvīgu nogurumu un uzvedības traucējumiem. Kad vēderā viss kārtībā, varam justies kā mēs paši!

Pētījumi liecina, ka tikai dažas pienskābes baktērijas spēj izdzīvot gremošanas sistēmā, tā kā Lactobacillus rhamnosus GG. Tomēr svarīgi atcerēties, ka jogurta dzērieni nav medikamenti, kam ir tūlītēja iedarbība, bet gan vitamīniem bagāts stimulants mūsu ķermenim. Jo vairāk vajadzīgo un labo baktēriju ir mūsu gremošanas traktā, jo labāka ir mūsu organisma izturība pret patogēniem, un labāk darbojas viss ķermenis. “Funkcionālu produktu iekļaušana uzturā ir viens no dabiskākajiem veidiem, kā ziemas sezonā atbalstīt savu un savu mīļoto cilvēku veselību,” komentē piena eksperte.