2/3/2021

Kā baktērijas nokļūst jogurtā?

Veselīgs uzturs ir svarīgs ķermenim - īpaši vīrusu slimību pīķa laikā, kad imūnsistēmai vienmēr jābūt gatavībā. Tiesa, jau esošās slimības netiek ārstētas tikai ar funkcionālo pārtiku, bet produkti, kas satur organismam labvēlīgas baktērijas, ir būtiski, lai slimības novērstu. Bet kā gan vērtīgās baktērijas nonāk piena produktos?

Jogurti ir viens no galvenajiem produktiem, kas tiek bagātināti ar labvēlīgām baktērijām. “Cilvēkus mūsdienās interesē ne tikai sāta sajūta, bet arī tas, vai ēdiens ir labs, un kā tas ietekmē viņu veselību,” stāsta Valio mārketinga un produktu attīstības direktore Nele Jõemaa. “Runājot par funkcionālajiem piena produktiem, daudz tiek runāts par to labvēlīgo ietekmi uz gremošanas sistēmu un kuņģa - zarnu trakta mikrofloru, bet mazāk par citām to pozitīvajām īpašībām, kas skar imūnsistēmu, stiprinot organisma dabisko aizsargspēju un sniedzot atbalstu ķermenim, piemēram, pēc antibiotiku terapijas,” saka Jõemaa. Probiotiskās baktērijas, ko zinātnieki ir pētījuši un atklājuši to ārstnieciskās īpašības, tiek novērtētas. Tāpēc Alma Vita+ sērijas produktiem ir pievienotas pienskābes baktērijas Lactobacillus rhamnosus GG. Tādā veidā mēs varam būt pārliecināti, ka šīs funkcionālās sērijas produkti satur baktērijas, kas patiešām izdzīvo cilvēka gremošanas sistēmā un tām ir pierādīta iedarbība. Runājot tieši par slimību riska mazināšanu, var teikt, ka konsekvents piena produktu patēriņš ar "dzīvām" baktērijām samazina sirds un asinsvadu slimību, īpaši zarnu vēža, risku.

Pirms to jaunās dzīves jogurtā baktērijas laboratorijā nonāk saldētā veidā, lai transportēšanas laikā netiktu zaudētas to labās īpašības. Jogurtam baktērijas pievieno ražošanas procesa sākumā, kas tām dod pietiekami daudz laika, lai augtu labvēlīgos apstākļos. Pēc augšanas perioda katra partija tiek pārbaudīta laboratorijā, lai apstiprinātu baktēriju klātbūtni un pārpilnību. Pat mazā iepakojumā, piemēram, 100 g Alma Vita+ jogurta dzēriena pudelītē, ir 20 miljardi "dzīvo" Lactobacillus rhamnosus GG baktēriju. Kā arī D vitamīns, kas veicina normālu imūnsistēmas darbību, un B12 vitamīns, kas palīdz mazināt nogurumu un izsīkumu.

Valio mārketinga un produktu attīstības direktore Nele Jõemaa piebilst, ka Valio ražotnē gatavo tikai "dzīvos" jogurtus, kas pēc raudzēšanas netiek atkārtoti karsēti. “Tas nozīmē, ka vērtīgās baktērijas, kas padara jogurtu noderīgu, ir dzīvas un var strādāt organisma labā,” viņa saka.