12/4/2016

8 veselīgi pārtikas produkti rafinētā cukura aizvietošanai

Cukura samazināšana uzturā ir kā neizbēgama lieta tiem, kas cīnās ar dažādām veselības problēmām, piemēram, diabētu un lieko svaru, tomēr arvien vairāk cilvēki ir sākuši samazināt baltā cukura daudzumu savās ēdienkartēs arī profilaktiskos nolūkos. Kā pagatavot iemīļotos desertus tā, lai saglabātos tiem raksturīgā labā garša, bet samazinātos kaloriju daudzums?

Saskaņā ar Valio mārketinga direktori Kristu Kalbinu, Valio Eesti AS ir uzsācis cukura samazināšanas programmu ar mērķi samazināt cukura daudzumu jogurtos, biezpiena krēmos un kefīra dzērienos ar piedevām, lai līdz 2020. gadam tajos iekļautā baltā cukura daudzums būtu par 30% mazāks, nekā tas ir šodien.

“Lai pārtikas ražotāju pūles nestu augļus, cukura patēriņu vajadzētu ierobežot arī mājās gatavotajās maltītēs. Par laimi, dabā ir pietiekami daudz saldu produktu, kas palīdz samazināt rafinētā cukura īpatsvaru ēdienkartē,” komentē Kalbina.

Krista Kalbina izceļ astoņus veidus, kā samazināt cukura patēriņu tā, lai kūka neietu secen, šokolādes cepumi garšotu tikpat labi kā iepriekš un brokastu muslis neliktos bezgaršīgs.

Banāns

Gatavojot nākamo kūku Valio pārstāve cukura vietā iesaka izmantot nogatavinātus banānus. Gatavošanās laikā tie kļūst saldāki, piedāvājot veselīgu cukura alternatīvu gan svētdienas pankūkās, gan jogurtos bez piedevām, gan arī ierastās kūkas mīklā.

Dateles

Uztura speciālisti brauniju un musli batoniņu cienītājiem cukuru iesaka aizvietot ar datelēm. Tām ir zems glikēmiskais indekss, tās ir bagātas ar minerālvielām un uzlabo vielmaiņu. “Lai panāktu ideālu garšas rezultātu, receptēs norādīto 200 g cukura vietā var izmantot 150 g dateļu biezeņa,” saka Kalbina.

Aprikožu vai ābolu biezenis

Aprikožu biezenis organismam dod šķiedrvielas, C vitamīnu un dzelzi, un to var ļoti vienkārši pagatavot mājās. “Pievienojiet biezeni jogurtam bez piedevām vai salda ievārījuma vietā uz pilngraudu maizes. Lai pagatavotu iemīļotos cepumus, 50 ml baltā cukura vietā izmantojiet 50-100 ml ābolu biezeņa. Šādu cepumu var likt mutē bez vainas apziņas arī vakarā, skatoties TV,” apliecina Kalbina.

Medus

Medus ir populārākais dabīgais cukura aizvietotājs, tomēr bieži šis saldais kārums nenonāk tālāk par tējas tasi. Tīram ziedu medum ir zems glikēmiskais indekss, tas ir bagāts ar noderīgiem antioksidantiem, un tas nav smags nedz sirdij, nedz arī gurniem. Medus ir veselīgs cukura aizvietotājs ne vien tējā un kafijā, bet arī brokastu smūtijos, kūkās, salātu mērcēs un jogurtos bez piedevām.

Garšaugi

Pēc Valio mārketinga direktores vārdiem, ēdienu un dzērienu saldināšana ar garšaugiem varētu likties kā augstāko uztura entuziastu valstība, bet patiesībā naža gals kanēļa rīta kafijai piešķirs vieglu saldumu un stiprinās imunitāti, neuzņemot liekas kalorijas.

Agaves nektārs

Acteki agaves nektāru izmantoja jau pirms tūkstošiem gadu, un no auga iegūto sīrupu dēvēja par dievu dāvanu. Pateicoties augstajam fruktozes saturam, agaves nektāram ir zems glikēmiskais indekss un līdz ar to, tas ir par 25% saldāks, nekā baltais cukurs. Tas iemīļotos desertus ļauj pagatavot ar mazāku kaloriju dadzumu. Agaves zeltainais sīrups pēc garšas atgādina medu un ir lielisks cukura aizvietotājs dažādos dzērienos un mīklas izstrādājumos.

Kļavu sīrups

Kļavu sīrups jau gadsimtiem ir bijis salduma avots Kanādas indiāņu kultūrā. Tīrs kļavu sīrups tiek iegūts no kļavu sulas un tā sastāvā ir vairāk nekā 50 dažādu antioksidantu, minerālvielu un vitamīnu. “Kļavu sīrups ir klasiska piedeva pankūkām un vafelēm, turklāt tas piešķir patīkamu garšu mājās gatavotam grauzdētam muslim, jogurtam bez piedevām, kā arī lieliski piestāv kakao un kafijai. Ja brokastu biezputra kļuvusi apnicīga, to var atsvaidzināt ar kanēli, rozīnēm vai datelēm un apslacīt ar kļavu sīrupu,” padomā dalās Kalbina.

Palmu cukurs

Cukurs, ko iegūst no palmu ziedu kristalizētā nektāra, satur cinku, dzelzi, kāliju un dažādus B grupas vitamīnus. Šai saldajai, nerafinētai organiskajai vielai ar karameļu garšu, ir uz pusi mazāks glikēmiskais indekss, nekā baltajam cukuram, un tas aizkavē strauju cukura līmeņa kāpumu asinīs. Pēc Valio pārstāvēs vārdiem, palmu cukurs kā baltā cukura aizstājējs piemērots visos mīklas izstrādājumos, pastas mērcēs un brokastu smūtijos.