Vieglas un vērtīgas uzkodas

Daudzi uztura speciālisti ikdienas ēšanas shēmu iesaka organizēt šādi: trīs ēdienreizes un vieglas uzkodas to starplaikos. Uzkodas starp ēdienreizēm mazina izsalkumu un neļauj pārēsties. Atceries - cepumi, konfektes, šokolāde, bulciņas u.tml. organismam rada vairāk zaudējumu, nekā ieguvumu, tādēļ labāk izvēlies kādu veselīgāku alternatīvu.

Augļi un ogas: sezonā tie pieejami piemājas dārziņos, bet nesezonā tos var iegādāties jebkurā veikalā. Ābols, apelsīns, banāns, sauja ogu - ne tikai ātri piepilda kuņģi, bet arī nodrošina organismu ar nepieciešamajiem vitamīniem un minerālvielām. Šādas uzkodas ieteicams izvēlēties dienas pirmajā pusē.

Dārzeņi: sagriezts burkānus, gurķis, selerija un jebkurš cits dārzenis ir kraukšķīga, tīra un vērtīga uzkoda, kas ātri remdē izsalkumu. Piedevās var pagatavot gardu krējuma vai jogurta bāzes mērcīti. Mērcē esošās taukvielas palīdz uzņemt dārzeņos esošos vitamīnus.

Rieksti: rieksti, īpaši valrieksti, ir viens no barojošākajiem pārtikas produktiem. Tie ir bagāti ar olbaltumvielām, polinepiesātinātajām taukskābēm un dažādiem vitamīniem. Sauja riekstu ir uzkoda ar augstu kaloriju saturu, kas organismam sniedz visas nepieciešamās uzturvielas.

Vērtīgas maizītes: ieteicams izvēlēties pilngraudu maizi. Tā satur daudz šķiedrvielu un palīdz veicināt gremošanas procesus. Maize ir labs tā saukto komplekso ogļhidrātu avots, kas organismā uzsūcas lēnām un dod mums enerģiju ilgam laikam. Arī maizes pildījumam jābūt pārdomātam un kvalitatīvam - salātlapām, tomātiem, avokado, gurķim, grilētām sēnēm, pupiņām u.tml.

Piena produkti: jogurts, rūgušpiens, kefīrs, biezpiens u.c. piena produkti ne tikai ātri remdē izsalkumu, bet arī ievērojami veicina gremošanu, kas savukārt uzlabo imūnsistēmas darbību. Cilvēkiem, kas seko līdzi savai figūrai, jāizvēlas piena produkti ar zemāku tauku saturu.