Piena loma mūsu uzturā

Pienam ir svarīga loma mūsu uzturā

Piens un piena produkti sastāda nozīmīgu daļu no mūsu ikdienas uztura. Piens, kas satur daudz dažādu uzturvielu, daudzējādā ziņā veicina ķermeņa labklājību. Kāds no tā labums?

Ja piena nebūtu, to vajadzētu izgudrot

Piens ir universāls pārtikas produkts, kas sastāv no ūdens, taukiem, olbaltumvielām, minerālvielām un vitamīniem. Piens mūsu ķermeņa procesos piedalās daudz dažādos veidos, un saskaņā ar http://www.toitumine.ee/ dienā jāpatērē 2-4 porcijas piena produktu (1 porcija ir vienāda, piemēram, ar 200 ml piena, kefīra, paniņu vai jogurta bez piedevām).

Piens jau izsenis ir bijis nozīmīgs Baltijas tautu maltīšu elements. Senāk piena loma ēšanas paradumos bija vēl lielāka nekā tā ir mūsdienās, jo uztura bagātinātājus ar vitamīniem, kalciju un minerālvielām nevarēja vienkārši iegādāties aptiekā. No piena tiek gatavotas daudzas tradicionālas maltītes, ko novērtējam joprojām.

Noderīgas uzturvielas

Piens galvenokārt ir pazīstams kā labs kalcija avots. Vairāk kā 60% no igauņu uzņemtā kalcija nāk no piena un tā produktiem. Kalcijs palīdz veidot un stiprināt kaulus. Ar vitamīniem bagātie piena produkti organismu nodrošina arī ar D vitamīnu, kas veicina kalcija uzsūkšanos.

Piens satur vēl kādu ļoti svarīgu uzturvielu. Mūsu muskuļiem patīk piens, jo augstās kvalitātes piena olbaltumvielas veicina muskuļu atjaunošanos un to augšanu. Savukārt pienā esošais kalcijs un D vitamīns veicina normālu muskuļu darbību. Daudzi amatieru līmeņa sportisti ir atzinuši, ka dažādi piena produkti un dzērieni var būt lieliska izvēle pēc treniņa.

Pienā esošais kalcijs, D vitamīns un fosfors palīdz kaulus un zobus uzturēt labā stāvoklī. D vitamīns veicina normālu imūnsistēmas darbību. B2 un B12 vitamīni savukārt veicina smadzeņu un nervu sistēmas darbību. B2 vitamīns un jods ir svarīgi ādas labsajūtai.

Piens dabiski satur cukuru

Piens satur dabisko cukuru, jo īpaši - piena cukuru. Piena cukurs jeb laktoze ir disaharīds, kas sastāv no diviem vienkāršiem cukuriem - glikozes un galaktozes. Piena cukurs ir piecas reizes mazāk salds nekā parastais cukurs. Pienā ir aptuveni 5% dabiskā cukura. Piena raudzēšanas laikā laktoze daļēji fermentējas par pienskābi, tāpēc raudzētie piena produkti satur mazāku daudzumu laktozes: apmēram 3-4,2% jeb 3-4,2 g uz 100 g produkta.

Piens dabiski satur sāli

Pienam netiek pievienots sāls - piena sāls saturs nāk tikai no nātrija, ko piens satur dabiski. Piens ir paredzēts kā primārais ēdiens zīdītājiem, tāpēc tam jāsatur visas nepieciešamās uzturvielas un jāpalīdz uzturēt šķidruma līdzsvaru organismā. Nātrijs, kas dabiski atrodams pienā, uz iepakojuma ir marķēts kā sāls, taču tas ir minerāls, kam ir svarīga loma ķermeņa homeostāzes regulēšanā.

Viena glāze piena (200 ml) satur 0,2 g sāls. Piemēram, rudzu maizes šķēle (35 g) ar standarta sāls saturu (sāls saturs ir mazāks par 1,2%) satur aptuveni 0,4 g sāls.

Piena produkti ikvienam

Piena produktu aizstāšana ar uzturu, neapdraudot uzturvielu pieejamību, ir sarežģīta - laktozes nepanesības dēļ piena produktus nav nepieciešams pilnībā izslēgt no savas ēdienkartes. Plašajā produktu klāstā noteikti ir atrodami piemēroti piena produkti, kas labi garšo un ir paredzēti gatavošanai. Piemēram, cilvēkiem, kuri izvairās no taukiem vai laktozes, nav jāatsakās no piena produktiem, jo Valio produktu sortimentā ir gan bezlaktozes, gan beztauku produkti. Arī visi nogatavinātie sieri dabiski nesatur laktozi.