Labais un sliktais cukurs

Vieni vēlas, lai viņu uzkodas tiktu saldinātas ar cukuru. Otri - meklē vieglākus, mākslīgi saldinātus variantus. Trešie - izvairās no cukura patēriņa pavisam, vai izvēlas produktus ar samazinātu cukura daudzumu.

Garšas preferences atšķiras

Cilvēkiem ir atšķirīgas vēlmes pēc cukura un citām sastāvdaļām. Tas, kas der vienam, nav labs otram. Cukuru labāk akceptē saldumos, tomēr pamata pārtikas produktos tā daudzumu vēlas samazināt.

Kāpēc cukurs ir labs?

Cilvēkam ir iedzimta tieksme dot priekšroku saldumam. Saldā ēšana sagādā prieku. Ēdot kvalitatīvu un labas garšas pārtiku un cukuru, tiek pastiprināta tādu vielu iedarbība, kas smadzenēs izraisa prieku, piemēram, dopamīns. Dopamīns mūs stimulē un dāvā mums enerģiju.

Ja saldumus ēd izsalkuma brīžos, vēlme pēc tiem palielinās. Cukurs ātri sniedz enerģiju, un ķermenis iegūst jaunus spēkus, tādēļ saldā garša zemapziņai iepatīkas vēl vairāk.

Priekšrokas došana saldumiem lielā mērā ir apgūta. Daudzi sevi apbalvo ar saldumiem, piemēram, darba dienas beigās. Salds bieži kalpo kā mierinājums skumju un stresa brīžos.

Cik daudz cukura?

PVO pamatnostādnes par cukura patēriņu paredz maksimāli 10% no pārtikas kopējās enerģijas kā vadlīnijas pievienotā cukura patēriņam. Pieaugušam cilvēkam tas nozīmē 40-50 gramus cukura dienā jeb ~ 20 cukura graudus. Ieteikums par cukura patēriņu attiecas uz pievienoto cukuru un neietver dabiskos cukurus pārtikā.

Pārmērīga cukura lietošana var izraisīt aptaukošanos citas veselības problēmas. Pētījumi norāda, ka pārmērīga cukura lietošana var palielināt 2. tipa diabēta un koronāro sirds slimību attīstības risku.

Valio cukura samazināšanas kampaņa

Mēs uzsākām cukura samazināšanas programmu, kuras mērķis bija pakāpeniski un bez kompromisiem samazināt cukura daudzumu, kas pievienots jogurta, biezpiena krēmu un kefīra produktu grupām, nekaitējot to garšai. Cukura kampaņas rezultātā šajās produktu grupās pievienotā cukura daudzums līdz 2020. gadam būs līdz 30% mazāks.

Piens satur dabisko cukuru

Cukurs, kas atrodams piena produktos, var būt divu veidu: dabīgs vai pievienots. Izejvielas piena produktiem vai pienam, kā arī ogas un augļi satur dabīgo cukuru. Pats piens satur apmēram 5 g dabīgā piena cukura jeb laktozes uz 100 g produkta.