Kāpēc pilnpiena tauku procents svārstās?

Veikalu piena plauktos arvien plašāku vietu līdzās klasiskajam pienam ar 2,5% tauku saturu aizņem pilnpiens. Pateicoties savai autentiskajai un dabīgajai garšai pasterizētais piens, kā tauku saturs svārstās intervālā 3,8-4,2%, ir zināms arī kā lauku piens.

Kas ietekmē tauku procenta svārstības, un kā tiek nodrošināta piena kvalitāte, skaidro piena eksperte Elle Musta, kas Valio strādā jau vairāk kā 20 gadus.

Kādas ir kvalitatīva piena īpašības?

Lai novērtētu piena kvalitāti, ir jāapskata piena sastāvs un higiēnas raksturlielumi. Piena sastāvu nosaka pietiekams olbaltumvielu, tauku un laktozes saturs, kā arī augsts minerālvielu un vitamīnu daudzums. Stingri jāseko, lai baktēriju un somatisko šūnu skaits būtu normas robežās. Katru dienu Valio Eesti AS ražotnē tiek paņemti vairāk kā 400 paraugi. "Mēs ne tikai pieņemam, ka mūsu svaigpiena piegādātāji ievēro augstos standartus, bet arī pārliecināmies, lai piena kvalitāte būtu maksimāli augsta", skaidro Elle Musta.

"Mēs nodrošinām piensaimniekus ar nepieciešamajiem kontroles līdzekļiem, kopīgi izstrādājam metodes, lai paaugstinātu piena uzturvērtību un palīdzam govju veselības problēmu risināšanā. Nav noslēpums - ja nepieciešams, palīdzam arī ar ikdienas pienākumu un darbu veikšanu, lai piena govis būtu veselas un laimīgas. Piena kvalitāte vispārējā kontekstā norāda uz visa piena lopu ganāmpulka veselības stāvokli."

Kas ietekmē tauku procenta svārstības?

Tieši piena tauki ir vissvārstīgākā piena sastāvdaļa, ko var ietekmēt barības devas formula, laktācijas gaita, gadalaiks, kā arī lopu šķirne un vecums. Jo kvalitatīvāku barību lopi saņem un jo labāki ir to turēšanas apstākļi, jo piena tauku procents ir augstāks. Tādējādi svaigā piena tauku procents vienmēr svārstās. Dzeramā piena tauku saturs tiek panākts, normalizējot tauku saturu.

Piena eksperte Elle Musta: "Alma lauku pienam izmantojam vairāku Igaunijas dienvidu un centrālās daļas ražotāju pienu, kā apstrādē piena normalizācijas procesu esam izlaiduši. Rezultātā tiek iegūts mazāk pārstrādāts piens ar īstu piena garšu, kā tauku saturs dažkārt var būt augstāks, bet dažkārt nedaudz zemāks."

Vai lauku piens ir tikpat drošs kā parastais piens?

Kā uzsver piena eksperte Elle Musta: "Šeit ir jānošķir lauku piens no svaigpiena. Tā kā vērtīgie tauki, tostarp piena tauki, pēdējo gadu laikā ir kļuvuši ļoti populāri, arvien lielāks daudzums patērētāju vēlas, lai viņu piens būtu pēc iespējas mazāk pārstrādāts. Daudzu cilvēku atmiņās joprojām goda vietā ir autentisks un dabīgs govs piens, taču, lai tas patiesi būtu 100% drošs, tam ir jāiziet pasterizācijas process.

Plastmasas pudelēs tirgotais svaigpiens nav termiski apstrādāts, tādēļ tas var saturēt arī veselību apdraudošas baktērijas. Alma lauku piens ar svārstīgo tauku saturu tiek apstrādāts minimāli, lai saglabātos pēc iespējas autentiskāka govs piena garša, taču vēlamies, lai ikviens piena draugs zinātu, ka pienā nav sastopami nekādi iespējamie slimību izraisītāji."