Kā top Valio Forte siers?

Pamatā siers Forte ir siera meistaru roku darbs, taču siera rituļu ražošana joprojām ir visai maza tā gatavošanas cikla daļa. Produkta vispārējā kvalitāte un garša attīstās tā nogatavināšanas laikā, kas prasa ļoti īpašus apstākļus.

Valio Forte siers tiek gatavots no augstākās kvalitātes piena, kas iegūts dienvidu Igaunijas saimniecībās. Siers prasa vairākus mēnešus ilgu nogatavināšanu un ārkārtīgi rūpīgu, tīru un precīzu ražošanas procesu. Sieru gatavo, izmantojot īpašu siera veidni, kas pārklāta ar varu. Presētie un sālītie siera rituļi tiek nogādāti īpašos nogatavināšanas pagrabos. Siera sālīšanas laiks ir diezgan ilgs - siera rituļi tiek sālīti jūras sāls vannās vidēji 18-21 dienu. Šajā laikā sieram izveidojas ļoti ciets apvalks, kas ir kritisks siera tālākajā nogatavināšanas procesā.

Forte siera ritulis sver vidēji 36-38 kg, un 1 kilograms Valio Forte siera prasa teju 13 litrus piena.

Valio Forte siers tiek nogatavināts gan Itālijā Parmas reģionā, gan (kopš 2014. gada sākuma) Võru siera ražotnē Igaunijā. Forte siera noliktava Võru ir pirmā Igaunijā, kur nodrošināti visi nepieciešamie apstākļi un tehnoloģijas cietā siera nogatavināšanai, kas ir salīdzināmi ar Itālijas siera pagrabiem. Šim nolūkam izbūvēta noliktava ar optimālu mitruma un temperatūras līmeni, kur koka plauktos novietotie siera rituļi tiek notīrīti un apgriezti ik pēc 10 dienām. Par sieriem rūpējas īpašs robots, kas no plaukta paņem siera rituli, to noslauka no visām pusēm un noliek atpakaļ plauktā. Kad siers ir nogatavināts desmit mēnešus, tiek pārbaudīta tā kvalitāte. Tikai pilnībā nogatavojušies, vienmērīgi siera rituļi bez plaisām iztur kvalitātes kontroli.

Tā kā siers bez jebkāda pārklājuma tiek nogatavināts līdz pat divus gadus ilgi, cietajam apvalkam ritulis jāpasargā no plaisām un bojāšanās. Ja nogatavināšanas laikā uz siera virsmas izveidojas plaisa, ātri rodas pelējums. Tad diemžēl viss ritulis ir sabojāts.

Siera uzglabāšanai vairumā ir noteikts mērķis - nogatavināšana gaisā sieram piešķir labāku garšu, aromātu un konsistenci.